1997

maj – gallring
E, I och jag ägnade en vecka åt gallring.
Nu ska vi äntligen testa oss själva och vår vimek-maskin. Vi är ju ganska ovana vid skogsarbete och saknar inkörda arbetsrutiner. Det gäller att få in handgreppen. Att se rätt i skogen och ta bort rätt träd är ju också en konst. Eftersatta gallringar har vi ju många. Avdelning16 (på vänster sida om vägen uppför, ansluter till redan gallrade avd 14.
Jag har köpt ”Rotstop” – sporer av pergamentsvamp som blandas med vatten och penslas på stubbytorna direkt efter fällning. Detta skall förhindra rotrötesvampen från att sprida sig.
Vi började nere hos Liljebergs i Orsa. Jag behövde skyddsstövlar, skyddsbyxor och nya hängslen. Dessutom fanns ett paket ”Rotstop” att hämta på posten.
Eriks och mina ansträngningar med att göra skotardikena ”Vägen” uppför, körbara förra sommaren visade sig inte vara förgäves. Men nog spolas mycket löst material nerför i vårfloden.
Jag fällde, kvistade och kapade. E körde Vimek och lastade och I penslade Rotstop och släpade ihop riset i snygga högar. ”Det ska vara fint i skogen”.
Några av frötallarna på 10 tog vi med för att få lite valuta i traven. Vi köpte skyddskläder och stövlar till oss båda.
På denna vecka körde vi två stickvägar. Och två vindfällen. Ungefär 5 – 6 timmar per dag jobbade vi. Bild på delar av resultatet.
Sakta men säkert arbetade vi oss nedåt. Vädret var fint. Svalt men med lite solglimtar. Några få myggor hade vaknat. Vi fikade på hembakta bullar och obligatorisk päronsaft.

Jag har planerat att fotografera panoreringar för att lägga in QTVR scener i min dokumentation över skogsskiftet. Det är ett kul och intressant projekt. Skulle vilja bygga ut det till en omfattande databas, bildspel, naturfaktabas etc. Som olika delar av Skog som konst – konstprojektet.

juli
Testar jordbruksplogen för markberedning. Den kan användas. Det är tidsödande att köra på detta vis. Men det blir bra. Ett problem är att det fastnar för mycket ris i plogen.
Hämtade ett vindfälle från Kallbolsvägen (avd 2). Konstaterade att onödigt många torrstammar står kvar. Vi körde hem några till ved.
Massor av blåbär på hyggena längs vägen.