2002

maj
Åkte mest upp för att såga brädor av lite kvarlämnat spink sedan i höstas. Visste att det blåst hårt här uppe i november, men inbillade mig konstigt nog att jag inte skulle vara speciellt drabbad. Fel, fel fel!

Vindfällen
På avd 8 hade ca 20 frötallar blåst omkull och öster om Björntjärnsvägen (uppåt alltså) hade säkert 40-50 tallar och granar strukit med. Framför allt var det gran som stått nära min norra rågång som drabbats. Inte konstigt eftersom där avverkades av grannen i augusti 2000. Då var jag mest rädd för rotröta och ljuschock, men det blev vinterstorm som slog till.

Jag satte igång att kapa och köra fram för full hals och fick med hjälp av HJ fram ca 100 stockar talltimmer. Vimeken fick en hårdtest kan man säga. Såna stockar och dimensioner i sådan mängd har den inte behövt slita med sedan jag skaffade den.

Det blev problem med den nya vinschwiren som inte lindade upp sig ordentligt på trumman. Detta krånglade och sinkade vår framkörning en del. Men när vi väl fick klart för oss hur vinschen skulle skötas för att undvika detta flöt det bra och stora tunga stockar kunde lyftas på lasset direkt utan svett och stånk i övermått.

Kontaktade Siljan om att få resterande träd omhändertagna och det blev positivt besked. Redan veckan efter skulle man upp med en skotare och vi kom överens om detta, plus att jag bad dem ta några av frötallarna uppe på kullen, avd 10.

juni
Nu gällde det att såga brädor, reglar och plankor. Körde ner Solosågen till upplägget på Björntjärnsvägen. Att flytta ner sågen till Timret är ju betydligt smartare än att kånka allt uppför backarna till Fryksås. Dessutom slipper jag hanteringsproblemet med allt spån på detta viset. Ner körde jag sågen i ett stycke, skruvad vid ett par långa plankor. Tillbaks hade jag delat den i två delar. Det kändes som ett tryggare sätt att transportera. Motorsågen, en Stihl 066, skulle nu komma väl till pass.
Det är klart att det inte gick lika snabbt med motorsågen, men å andra sidan var ju detta rejält kraftigt timmer mestadels. Inte så underligt att sågen fick arbeta en aning.
Vi startade sågningen på söndag morgon och höll på tillomed lördag förmiddag, alltså ca sex och en halv dag. På den tiden fick jag sågat ca 80 stockar. Dessutom snickrade vi ett torkupplägg med presenningstak på plats.

augusti
Åkte ner till skiftet med avsikt att se hur det blev efter vindfällena som jag inte tog hand om själv. Gick först till avd 11 och 12 strax ovanför Björntjärnsvägen. Det har blivit tråkiga luckor och sår i beståndet på avd 12. Plus att den blöta marken inte gillat maskinerna som kört. Tråkiga hjulspår med stora vattensamlingar. Men vindfällena är borta och det var ju meningen.

Tog en sväng in på avd 14. Där håller på att bli riktigt fint nu (är det 10-12 år sedan gallringen?) Mossan har växt till sig och lite örter kommer. Alla röjstammar som från början låg överallt, håller på att växa in i mossa och ris. Inte ser granarna ut att ha drabbats av ljuschock heller.

Rågränsen längs avd 11, 14 och 16 mot grannen i norr behöver markeras med stolpar nu. Dom stammar som stod mitt i gränsen med rödmarkering, är borta.

Frötallarna som stod mitt i ungskogen på avd 10 passade jag på att be Siljan ta när de ändå hade en maskin där. Det såg fint ut. Några få står kvar in i evigheten. Maskinföraren hade verkligen lyckats köra ”snyggt” utan nästan några skador på ungskogen.

På nedsidan vägen, mot ån, där jag och Erik gallrat avd 5 hade en del stammar knäckts av snö eller blåst omkull i stormen. Jag vet inte vilket. Nog var jag medveten om risken när vi gallrade, men jag tycker ändå att vi var försiktiga. Dessutom har jag ju tagit det i två omgångar med nästan 10 år emellan. Nåja, så illa var det nu inte. Ett tiotal ganska klena stammar hade givit upp. Ska sticka ner och köra fram dom någon dag nu när jag är här.

När jag höll på med utkörningen av frötallarna i maj, juni, märkte jag att ett av däcken på Vimekens timmervagn var illa slitet och inte gick att pumpa tillräckligt hårt eftersom slangen då trängde fram i bubblor. Detta medförde att Robson-driften inte fungerade tillfredsställande. Rullarna slirade på däcket bara. Åkte ner till Orsa och bytte däck på hjulet. Fixade en provisorisk lagning av choken (som jag klantat mig med) dessutom.

Oktober
Några dar före älgjakten går jag runt avd 23, 24 och 25 med AS från Siljan och maskinförarna som skall avverka där uppe. Försöker förklara mina intentioner och ge något slags instruktioner, men jag förstår att det inte är lätt att få mina idéer konkret omsatta i huvudet på andra. Trots kartskisser och rundvandring. (se 2001)
Jag citerar mina egna formuleringar: ”en annorlunda (tror att den är lite udda i alla fall) avverkningsmetod på avd 23, 24 och 25. Projekt “bevara tjäderskogen”, eller “är detta PF”.”

Under pågående älgjakt – och snöoväder – påbörjas avverkningen. Tyvärr hinner älgjaktsveckan ta slut och jag åka hem innan allt är klart. Ska bli spännande att se hur detta föll ut i praktiken. Måste man göra allt själv för att få det som man vill?