Reservatet och ägoförhållandet
Under våren blev det klart med värderingar och förhandlingar kring de delar som skall ingå i Rädå-reservatet. Kontrakt skrevs och snabbt betalades pengar ut (åtminstone vad mig anbelangar). Jag tyckte att det var bra betalt för skog jag själv knappt hade tänkt röra. Jag valde att behålla äganderätten till marken och därmed en något lägre ersättning. Dels för att jag gärna vill fortsätta betrakta den delen av reservatet som ”mitt” i bemärkelsen att reservatsbildningen varit en tanke jag haft här från början. Det har ju varit mitt eget reservat på fastigheten. Dessutom kan det finnas jaktliga skäl att behålla äganderätten. Jag undrar också hur det förhåller sig med detta område när det gäller certifiering och hur man räknar ut procenten skyddad NO eller NS skog? Borde väl vara så att dessa 8 ha räknas in i min fastighets ”naturvårdsareal”.
Inhiberat kontrakt
Den kontrakterade avverkningen av fröträd och gallringar på avd 2 och 15, som skulle genomförts i november, hade ännu inte förberetts eller ännu mindre påbörjats i maj när jag åkte upp första vändan för året. Efter diverse irriterande mellanhavanden krävde jag inhibering av kontraktet. Men blev då också stående med outförda åtgärder som brådskar.
Röjning, gallring
Under sommaren genomförde jag ytterligare röjning/gallring i ungskogen på avd 8 (nya avd.nr). Den här gången tog jag vara på det mesta. En del blir gärsgårdsvirke och resten egen ved. Det ser lovande ut där inne. Trots några luckiga partier. Ska inom kort också plocka lite i avdelningen intill. Några av dom ”vargar” som skall bort randbarkade jag vertikalt för att se om det leder till kådfylld ved. Alltid intressant att undersöka.
Nya kontakter i virkesköpardjungeln
Jag påbörjade sökandet efter nya virkesköpare. Det där är ju en djungel. Hur ofta gör man affärer som skogsägare? Sällan är det i alla fall. Vilka aktörer finns? Hur är dom? Kan jag få dom att förstå mina intressen och behov? Vad betalar dom? vilka krav kan man ha? Hur kör deras huggare? Kort sagt: hur gör man?
Letade i alla fall fram några tänkbara virkesaktörer och deras köpare. Tänkte påbörja operation Ny affärskontakt. Då ringer en kille från just det bolag jag beslutat mig för att starta med. Och frågar om deras huggarlag, som just nu kör strax norr om mitt skifte, också ska ta ut mina frötallar. En händelse som ser ut som en tanke. Det resulterade i att vi stämde träff, gick runt i de redan snitslade avdelningarna och kom överens. Nu får jag väl se om denna första positiva kontakt håller hela vägen fram till likvidutbetalningen, och min granskning av resultatet i skogen.
Minireservatstängsel
Dokumenterade mitt minireservat på avd 10 i början av maj, i juni och i augusti. Mycket rönn, lingon och smågran. Men det måste upp ett riktigt stängsel. Älgarna går rätt in nu.
Sommarvistelsen blev kortare än vanligt och jag prioriterade röj-gallringen. Med påföljd att stängslingen av mina 100 m2 på avd 10 inte hanns med. Men stängselvirke fick jag fram. Återstår resningen. Kan det hinnas under älgjakten?
Skördaren
Innan jag åkte hem hann Skördaren dit och fällde frötallarna (”högg några pinnar”). Det gick undan. Hej å hå! För en annan som faktiskt svettats med ett antal såna vindfällen och vet hur tungt och tidskrävande det kan vara, var det en syn må jag säga. Oj oj.